Hvordan 30 minutter 3 ganger i uken kan endre kvaliteten på livet ditt

gode relasjoner Jul 15, 2018

Nei, det er ikke en ny diett eller H.I.T intervall trening. Det er alenetid med barna dine!

Barne- og ungdomsårene kan være vanskelige for de med usynlige handicap som ADHD. Bemerkninger fra andre forteller dem ofte at de på ulike måter ikke er gode nok. Andre mennesker bestemmer dessverre ofte hvor mange positive erfaringer vi har i løpet av en dag. Alt dette negative gjør det vanskelig for barn med ADHD å være optimistisk og føle mestring. Vi må oppdage, og hjelpe barna våre å oppdage, hva som er deres styrker og interesser.

Foreldre-barn relasjonen som grunnmuren

Ikke noen foreldreferdighet eller gode tips og strategier kan veie opp for den nære foreldre-barn relasjonen. Uten å føle seg virkelig akseptert og uten en grenseløs kærlighet så er det veldig vanskelig å stole på mennesker, ta sjanser og eksponere seg selv. Barna våre aksepter vår veiledning og støtte på grunn av hvem og hvordan vi er mot dem. så et sterkt foreldre-barn bånd er livslinjen til barna dine.

Dette gjør ikke alt, det er ikke nok, men uten dette så er det ingen annen jobb som vil gjøres skikkelig.

Så vil du oppdra glade, lykkelig og veloppdragne barn? Vi du ha en god tone i familien, ro og harmoni? Hemmeligheten er å knytte et godt og sterkt bånd til barna dine.

Det er ikke nok å fortelle barna våre at vi elsker dem. Vi må vise kjærligheten i handlingene våre hver eneste dag for at de skal kunne føle det og tro på det.

Så hvis alt annet er vanskelig, begynn her. Det er dette som har størst pay-off.

«I have learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel» Maya Angelou

Det viktigste verktøyet for å knytte nære båndet er alenetid. Bruk tid med hvert enkelt barn alene noen minutter hver dag eller noen ganger i uken. Ikke bare fører det til et nærere bånd med barna dine, men oppmerksomheten som barna får gjør at atferden også blir bedre.

Det kan være at dette virker urealistisk og stressende. Det er bare du som vet hva som er mulig å få til, men husk at det ikke kan være nok kvalitetstid uten å bruke tid... Sett deg et mål om 10 minutter 2 ganger daglig eller 30 minutter 3 ganger i uken slik at de jevnlig får påfyll av oppmerksomhetsbehovet, men start i det små.

Forbered en hyggelig tid med barnet ditt, og ikke vær opptatt av å kommentere på eller endre atferd i løpet av disse minuttene, tenk i stedet på at du skal knytte og endre relasjonen dere har. Det er så viktig for dere begge å ha de positive erfaringene å se tilbake på når ting blir vanskelig eller stressende.

Fordelene med alenetid

 • Gir deg en mulighet til å kjenne barnet ditt på en dypere og rikere måte enn du har gjort tidligere
 • Du bygger sterkere bånd, du bygger tillit og kjærlighet og skaper gode muligheter til å lære om hverandre
 • Du lærer mer om barnet ditt sine interesser, bekymringer, hva hun er redd for, hva som motiverer.
 • Gir en mulighet til å ta barnet eller ungdommen på fersken i å gjøre positive ting som du kan kommentere på.

9 tips til vellykket alenetid

 1. Fortell barnet ditt at du gjerne vil ha alenetid med henne. La henne vite når og hvor lenge du planlegger å være sammen med henne. For eldre barn og tenåringer så finner du en tid sammen med dem.
 2. Sett det opp på planen. Og la det være like viktig som et møte på jobben!
 3. Andre barn får ikke være med. Dette er din spesielle tid med et barn. Planlegg en annen tid med de andre barna.
 4. La baret velge hva dere skal gjøre sammen. Dette er en fin måte å finne ut av hva som er hennes interesser. Hvis barnet har vanskelig for å velge, så kan du gi henne et par valg som du tror fenger.
 5. Det er ikke lov å gi beskjeder eller korreksjoner i løpet av aktiviteten. Still spørsmål om du er nysgjerrig, men ikke bestem! Dette er en aktivitet som er styrt av barnet ditt
 6. Dette er en tid for raushet og som ikke består av læring. Gi positive, nøytrale eller beskrivende kommentarer (jeg vet at det er lettere sagt enn gjort).
 7. Ignorer mindre dårlig oppførsel. Ta en vurdering på om oppførselen er mer irriterende eller mer alvorlig (der har vi nok mye å lære). Hvis det bare er irriterende, så ignorer du det til atferden stopper. Deretter så kommer du med en positiv kommentar. Hvis det er mer alvorlig, så stopper du det dere gjør og korrigerer atferden. Hvis du må stoppe den tiden dere har sammen, så la barnet vite når dere skal ha neste tid sammen og at det da vil gå bedre.
 8. Ro deg ned og nyt studen. Det er kke noe annet som skal bli gjort enn å ha en positiv aktivitet med barnet ditt. Vis interesse i det som barnet ditt viser interesse i.
 9. Vær tålmodig og tilgi deg selv hvis det ikke går så bra første gang. Bare fortsett og juster det som trengs å justeres.

Hva skal dere gjøre i alenetiden?

Min erfaring er at foreldrene ofte gjør et for stort nummer ut av det, også får man gjort det for sjelden. Tenk etter, noe alenetid har dere sikkert allerede. Leggingen for eksempel. Min datter på 11 er i en periode nå der hun er veldig glad for at vi sitter sammen i senga og leser. Da leser vi en side høyt hver, har kanskje et pledd eller dyna over oss og koser oss masse. Eller så spiller vi kanskje et spill. Matlaging er også en hyggelig alenetid som vi har sammen.

Det er naturlig at tenåringen ønsker uavhengighet fra foreldrene, så dette er en kjempe fin mulighet til å gjelde dem til å navigere i en ganske krevende periode i livet. Kanskje de liker å lage nye spillelister på Spotify, spille kort, ta en tur til kjøpesenteret. Eller rett og slett bare sitte å prate kan gjøre mye for å knytte et godt, sterkt bånd til husets tenåring.

Ta frem kalenderen din med en gang, sett av alenetid med barna dine. Og gled deg til en hyggelig, avslappende tid med de mest dyrebare skapningene på jord. Jeg lover deg. Det vil være verdt det!

Er du forelder til barn med ADHD?

Hver uke publiserer jeg en ny artikkel om ADHD og hvordan vi foreldre kan forstå og støtte barna våre best mulig. Og ikke minst, hvordan vi tar vare på oss selv i en krevende hverdag. 

Klikk på knappen under, så sender jeg artiklene gratis til din e-post hver søndag.

JA, SEND MEG ARTIKLER
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.