5 tips når barnet ditt truer deg

emosjoner og impulser Aug 30, 2020

"Hun så rett på meg og sa at hun skulle ødelegge PC`en. DET kan jeg faktisk ikke akseptere! Dette er dyrt utstyr!"

Faren jeg snakket med var tydelig irritert da han fortalte om datterens sinne og hvordan hun hadde truet.

"Vi har jo snakket mye om at hun har utfordringer med å kontrollere følelsene sine" sa jeg. "Det er jo nettopp det du opplevde da".

"Ja, men hun sa det helt rolig, mens hun så rett på meg. Hun truet! Jeg kan jo ikke bare akseptere det?".

Pappaen kjente godt til datteren nevrologiske utfordringer. Men jeg vet så inderlig vel hvor lett det er å glemme når man står midt i det.

Og særlig når det kommer til atferd som vi definerer som "uakseptabel" og truende.

Pappaen var en kunde av meg, og jeg utfordrer gjerne kundene mine for at de skal få resultater.

Jeg spurte han derfor om han hadde vært sint noen gang. Jo, det hadde han selvfølgelig. "Men du har aldri sagt noe du har angret på etterpå?"

Det ble stille.

Så sier han med lav stemme: "Jeg vet at hun har skikkelig store problemer med å regulere følelsene sine. Og hun har så dårlig selvfølelse på grunn av det. For hun blir jo så lei seg etterpå. Også gjør jeg det bare verre med å irettesette hele tiden".

Vi hadde kommet til kjernen.

Hvordan møte barn som kommer med trusler

Så hva jobbet vi med resten av timen?

1. Ikke ta det personlig

Trusler og stygge ord, det er ikke rettet mot deg. Så plasser atferden der den hører hjemme. Vanskelige følelser hos datteren.

2. Vær rolig selv

Når du kjenner at du blir irritert, så stopp opp, gå ut av situasjonen, ta noen dype pust. Det du sier når du kommer tilbake vil antakelig være noe langt annet enn du hadde tenkt til å si først.

3. Hent frem kunnskapen

Alle blir vi sinte, og kan si noe vi ikke mener. Barn med ADHD, tourettes og autisme har utfordringer med å kontrollere sine tanker, handlinger og følelser. Som at øynene er utfordringene til en blind person, er det atferden som er en av denne jentas store utfordringer. Like lite som en blind kan tvinge seg til å se, kunne jenta til kunden min bare ta seg sammen.

4. Møt på følelsene

Alle følelser er tillatt. Alle følelser er naturlig. Datteren trengte at pappen sa "jeg forstår godt at du blir sint og frustrert når PCèn ikke virker. Kanskje er du litt redd for at den skal være ødelagt også?". Da hadde antakelig jenta stoppet opp og lyttet til faren. Jøss, han forstår meg jo! Han hører på meg!

5. Hjelpe barnet å regulere seg selv

Hjelpe barnet til å kjenne igjen på kroppen når de vanskelige følelsene kommer, og hva hun kan gjøre i stedet for å slå og slenge stygge ord.

Det er vi voksne som er nøkkelen

I løpet av samtalen sier pappaen: "Jeg vet det jo så godt. Og jeg klarer det gjerne når jeg har det greit selv. Men denne dagen her var jeg stresset".

Jeg hadde en deadline på jobb samme kveld, og da kom den negative stemmen opp igjen.

"Typisk at hun oppfører seg sånn akkurat når jeg har det travelt"

"Jeg kan like godt gi opp denne jobben med en gang, det er helt umulig å kombinere med de utfordringene vi har hjemme".

"Også ble jeg så lei meg og fortvilet. Jeg vil jo gjøre alt for henne, men jeg klarer ikke å hjelpe henne.

Og der hadde vi innhold til minst to sessioner til:-)

Er du forelder til barn med ADHD?

Hver uke publiserer jeg en ny artikkel om ADHD og hvordan vi foreldre kan forstå og støtte barna våre best mulig. Og ikke minst, hvordan vi tar vare på oss selv i en krevende hverdag. 

Klikk på knappen under, så sender jeg artiklene gratis til din e-post hver søndag.

JA, SEND MEG ARTIKLER
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.