Hvorfor belønning er mer effektivt enn konsekvenser

system og struktur Jan 12, 2018
  • Hvis du ikke rydder på rommet ditt så får du ikke se på det tv-programmet som du liker å se på i kveld
  • Hvis du ikke rekker skolen, får ikke Anne ligge over i helgen.
  • Hvis du ikke slutter å bråke nå, så kan du bare glemme den kintoturen!

Er dette kjent? Det er like kjedelig for barnet å høre det samme igjen og igjen,somdet er demoraliserende for foreldrene å fortsette å gjenta.


Faktum er at negative konsekvenser, trusler og roping fungerer, vi får en reaksjon fra barna våre. De pleier å få barna til å gjøre det vi ønsker. På kort sikt.
Men endrer de oppførselen på lang sikt? Sannsynligvis ikke. Gjør de alle stresset og engstelig? Uten tvil.

De fleste barn, og voksne, responderer mer positivt på gulroten enn pisken. Trusler, skriking eller det å ta bort goder kan føre ADHD-barn inn i panikkanfall (frustrasjonsutbrudd), og det gjør det vanskelig for dem å få tilgang til problemløsningsdelen i hjernen. Det skaper et vanvittig høyt stress, og i tillegg, så vil ikke de umiddelbare positive resultatene vare særlig lenge. Du lærer de ingenting når du truer med å ta bort nettbrettet eller et planlagt kinobesøk. De responderer ut av redsel eller angst.

Så, hva fungerer?

Belønninger. Barn har en tendens til å respondere bedre på gulrot enn på kjeppen. Hvis du ønsker å endre en oppførsel, finn noe som motiverer barnet og bruk motivatoren til å støtte barnets oppførsel. Hvis hun rydder rommet, gi henne en umiddelbar belønning: rent rom = 30 minutter av skjermtid.
Belønninger fokuserer på det positive, og støtter god oppførsel, i stedet for å fokusere på dårlig oppførsel.
Denne endringen alene, kan gjøre en stor forskjell både for barna - og foreldrene!

Er du forelder til barn med ADHD?

Hver uke publiserer jeg en ny artikkel om ADHD og hvordan vi foreldre kan forstå og støtte barna våre best mulig. Og ikke minst, hvordan vi tar vare på oss selv i en krevende hverdag. 

Klikk på knappen under, så sender jeg artiklene gratis til din e-post hver søndag.

JA, SEND MEG ARTIKLER
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.