Sårheten og bitterheten over livet som ikke ble som forventet

Temaet i dag er sårt, men et tema som jeg tenker at det er viktig å snakke om og sette ord på.  

Da vi fikk barn så hadde vi jo selvfølgelig et ønske og en forventning om at barna våre skulle være helt som andre barn, at ikke det skulle være noen utfordringer og at alt skulle være greit. Og så gikk det ikke sånn. Jeg fikk, og antageligvis du også, fikk barn som har en eller annen utfordring. 

Da diagnosen ble satt

Jeg merket det tidlig. Jeg husker at jeg allerede på fire-årskontrollen var bekymret. Det var da den første henvisningen videre ble sendt. Og barnehagen stilte de spørsmål allerede ved toårsalder. Diagnosene fikk vi mange år senere. 

Det var vanskelig, og en lettelse på samme tid å få diagnosene.

Kanskje har dere allerede fått en diagnose eller du går og føler på deg at her er det noe, uten at en diagnose enda er stilt. Uansett så er det ofte en skuffelse. Og det er en såret og en bitterhet.

Ukens blogginnlegg er fra en facebook live jeg hadde om hva vi kan gjøre de dagene sårheten og bitterheten kommer snikende, eller skyllende, over oss. Noen ganger kan det føles som en tornado av vonde følelser, av bitterhet og skam over livet som ikke ble som forventet. Over alt som ikke kan gjøres, som for andre er en selvfølge. 

Jeg vet ikke om hvordan det er for deg men i hvert fall for min del så kommer de vonde følelsene noen ganger. De kommer og går sjeldnere nå enn enn før. Men innimellom så kommer den snikende.

I dag så så kom den så nær, så nær. Og den kom vel strengt tatt ikke snikende, det var tornadoen som inntraff i dag. Følelsen av bitterhet og skuffelse for noe en sa, som egentlig bare var en liten ting. 

 Jeg synger i kor og i dag så sang vi på gudstjeneste der det var presentasjon av konfirmanter med ulike spesielle behov. Og det var egentlig greit. 

Men i pausen så var vi en gjeng jenter som satt og pratet. Det var en av damene som skulle dra på en tur med mannen i en uke. Barna hennes, som er mye yngre enn mine barn, skulle være hjemme. Hun forteller at hun måtte få ordnet måtte barnevakt for de siste dagene. Hun sier at hun ikke kom til å få en barnevakt som kunne være der alle dagene, men delte det opp noen dager hos hver. Jeg lurte på om det gikk bra? Ja, sier hun, “de begynner jo å bli store nå”.

Stikket kom - av sjalusi

Jeg kjente at stikket kom. Den var vond og sår. Jeg kjente på et stikk av sjalusi. Hvorfor får ikke jeg gjort det med min mann…. 

Jeg vet nå at innimellom så kommer den vonde følelsen. Da kjenner jeg på at jeg er på en helt annen planet enn andre foreldre. Hverdagen vi har med barn med spesielle behov er rett og slett så forskjellig fra hverdagen til andre familier. 

Min verktøykasse til bruk på dårlige dager

Tidligere så kunne jeg bli skikkelig lei meg og jeg gravde meg ned i den vonde følelsen. Det gjør jeg ikke lenger. Ingenting godt skjer der nede. Det er helt greit å ha en dårlig dag, men dårlige dager, nei det tillater jeg meg ikke lenger. 

Nå har jeg min mentale verktøykasse som jeg bruker når de dårlige dagene kommer. Et verktøy jeg bruker aktivt er å observere tankene mine. Hvilke følelser det gir meg, hvilke handlinger jeg da gjør og hva resultatet blir. Deretter så spør jeg meg selv hva jeg kan tenke som er mer positivt og som også kan være sant. Det gir meg en langt bedre følelse, jeg handler annerledes og resultatet blir annerledes.

Takknemlighet

Hver morgen bruker jeg tid på å tenke igjennom hva jeg er takknemlig for. For det er jo så mye som jeg er takknemlig for med barna mine. Jeg har de beste barna i verden, og jeg har så mye å glede meg over. 

Det er så mye småting som vi ikke tenker på og legger merke til. Som bare er en selvfølge. Men når du begynner å bli det bevisst, er det masse å være takknemlig for. 

Ha fokus på deg og ditt liv

Et annet viktig verktøy for meg, er å ha fokus på meg og min families liv og legge bort tanken om hva andre kan gjøre som ikke vi kan. De har deres liv, vi har vårt. Og til syvende og sist, så vet jeg lite om andres liv. Og hva vet jeg. Også innenfor deres fire vegger så kan det være noen utfordringer som jeg ikke vet. Vi har alle vårt. 

Et lite tips som kan gjøre en stor forskjell

Min lille oppfordring til deg i dag. Start alltid dagen, eller avslutt kvelden, med å skrive ned hva du er takknemlig for, og hvorfor du er takknemlig for det. Hva får det deg til å føle? 

Bruk denne lille takknemlighetsboken når sårheten og bitterheten kommer snikende, slik den gjorde for meg denne dagen. 

Lykke til. 

Er du forelder til barn med ADHD?

Hver uke publiserer jeg en ny artikkel om ADHD og hvordan vi foreldre kan forstå og støtte barna våre best mulig. Og ikke minst, hvordan vi tar vare på oss selv i en krevende hverdag. 

Klikk på knappen under, så sender jeg artiklene gratis til din e-post hver søndag.

JA, SEND MEG ARTIKLER
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.