"Føles som jeg er i helvete": Hvorfor vi ikke oppnår endring

emosjoner og impulser Jan 14, 2017

"Føles som jeg er i helvete. Styggen på ryggen har blitt en av mine nærmeste"

OnklP

Mange av oss føler oss fanget i et mønster som vi ikke kommer ut av. Dag ut og dag inn, år etter år, går vi i det samme gamle mønsteret. Åh, som vi ønsker en endring! 

"Er det dette som er livet?"

Du våkner opp til bråk, krangling og skriking. Det topper seg når det er på tide å komme seg på skolen. Du er egentlig for sliten til å være på jobb, men lønn må du jo ha. Etter skolen og jobb, går det slag i slag. Det topper seg med den daglige kampen om lekser. Og når barna endelig er lagt (og om du er heldig så sover de også), så sovner du utslitt på sofaen.  

Som foreldrecoach har jeg møtt mange foreldre med ufordrende barn som har kommet i et uheldig mønster. Og nå på det nye året kommer ønsket og håpet om en endring. For noen er ønsket desperat, det må skje noe NÅ eller så stanger jeg hodet i veggen! Andre ganger er det en mer gnagende følelse av uro og  et håp om at livet er noe annet enn slik det er akkurat nå. En lengsel. Uansett om hvordan dette arter seg for deg, så er det et behov for endring. 

Du har kommet i en ond sirkel, et mønster det er vanskelig å bryte. Først av alt, det er en helt normal situasjon for de fleste. Noen ganger når vi ønsker en endring så bare gjør vi det, og går videre i livet. Men viktige, større endringer er vanskeligere. Av en eller annen grunn så virker det som om det alltid kommer noe i veien. Det passer liksom aldri å starte, og nok en gang må vi utsette. Du vet hva du vil, kanskje har du til og med en klar visjon, men løsningen, stegene for å komme dit, er utenfor rekkevidde. 

Hva er det som kommer i veien for endring?

1. Begrensende overbevisning

"Jeg tror det ikke før jeg får se det" er et vanlig ordtak. Noen ganger det imidlertid slik at du må tro på det for å se det! Det som ofte kommer i veien, og gjør at vi ikke karer å få i gang en endring, er overbevisningen om at det kommer ikke til å fungere som vi vil. "Hvorfor bry seg? Det vil ikke funke likevel".  

Perspektivet ditt er alt. Hvis vi klarer å se situasjonen fra en annen synsvinkel, så kan det være nok til å motivere deg til å komme ut av en situasjon som virker låst.

Tips: Neste gang du legger merke til en begrensende overbevisning eller perspektiv du har - test den ut. Hvor sann er den egentlig? 

2. Antakelse

Ofte tror vi at fordi noe skjedde på en bestemt måte en gang, så vil det etter all sannsynlighet skje på samme måte igjen. Dette kan føre til at vi får en holdning at ingenting er mulig, og igjen så er vi låst til å ikke handle. For noen år siden hadde jeg det på innføring av rutiner og struktur her hjemme. Jeg hadde prøvd noen ganger, og etter en uke, eller noen dager, var vi tilbake til det samme mønsteret. Etter hvert sa jeg til meg selv "at det har jeg prøvd og det funker ikke".

Tips: Du har ubegrensede muligheter! Det er ikke mulig for noen av oss å forutsi fremtiden, og bare fordi noe har skjedd en gang så vil det ikke nødvendigvis skje igjen. Spør en ADHD eller autisme mamma som har fått på plass struktur og planer hjemme. Det får jammen ting til å skje - hele tiden! Hvorfor ikke tro på at det du ønsker deg kan virkelig skje? Det fungerer for meg!

3. "Styggen på ryggen"

Som de fleste av oss andre, har sikkert du også en liten "styggen på ryggen". En liten en  som sitter på skuldra di og som hele tiden forteller deg "du er ikke god nok", "folk vil le av deg hvis du gjør det", "det blir ikke perfekt, så det er bedre å ikke gjøre det". Den lille styggen som sitter på skuldra vår og snakker oss ned, er ofte skremmende virkelig og kan virke paralyserende når vi vil gjøre noe som er annerledes det vi vanligvis gjør. 

Tips: Bli kjent med styggen på ryggen. Gi den et navn. Øv deg på å gjenkjenne hva som er dens stemme og hva som er din indre stemme. Etter hvert så vil det bli klarere for deg hva som er sant og hva som rett og slett bare er din indre, negative stemme som ikke har noe med virkeligheten å gjøre. Når du føler at du har mer kontakt med din indre stemme, så er det på tide å si hadet på en vennlig måte til styggen på ryggen: "takk for omtanken, og at du har passet så godt på meg i alle disse årene. Nå vet jeg at jeg klarer meg alene". Som min datter på 10 år sa: "jeg knipser den bort!"

4. Eksekutive dysfunksjoner 

Det er bare å innse det, mange foreldre til barn med ADHD har de samme utfordringene selv. For oss som ikke har ADHD er det lett å si "det er jo bare å gjøre det!", Hvis du har ADHD er sjansene store for at det er mye vanskeligere for deg. Du må ha en genuin interesse i hva du gjør for at du skal kunne klare å gjøre det. 

Tips: Finn en motivator. Det fungerer for ungene våre, og det kan virke for deg også. Finn noen positive forsterkninger, eller finn et mål som du virkelig ønsker deg. Det vil gjøre det lettere for deg å jobbe for endring. 

Viktig for å oppnå endring

​Følelsen av at vi ikke får til det vi vil i livet, og at vi ikke får til det som "normale familier" får til, er ikke morsomt, og det setter gjerne begrensninger på andre områder i livet også (som dine hobbyer og interesser, trening, gøy tid med venner osv).  Bevissthet og å ta vare på seg selv er en kritisk grunnmur for å oppnå endring i livet. Det samme er sterke relasjoner. Hvis du føler deg låst, så sørg for å få støtte og hjelp. Har du familie eller venner som forstår og som vil støtte deg? Og bruk nettverket i Foreldrehjelpen. Et nettverk av de flotteste foreldrene jeg vet om! Foreldre som genuint bryr seg, og er der for andre. Foreldre som du kan søke støtte og trøst hos, samtidig som du kan være en støtte for andre. For vi trenger det også! 

 

Er du forelder til barn med ADHD?

Hver uke publiserer jeg en ny artikkel om ADHD og hvordan vi foreldre kan forstå og støtte barna våre best mulig. Og ikke minst, hvordan vi tar vare på oss selv i en krevende hverdag. 

Klikk på knappen under, så sender jeg artiklene gratis til din e-post hver søndag.

JA, SEND MEG ARTIKLER
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.