Hvorfor hører ikke barnet ditt på beskjedene du gir?

Når barn ikke gjør som vi ber om, så er det nærliggende å tenke at de ikke vil gjøre det vi ber om.

Noen barn, og særlig barn med ADHD, har vansker med å gjøre det de blir bedt om. 

Om et barn ikke følger beskjeder en gang i mellom, så tenker du kanskje ikke så mye på det. Barn gjør jo ikke alltid det de får beskjed om. 

Men skjer det ofte, så er det naturlig å lure på hva som er årsaken.

Det er jo selvfølgelig ikke slik at dette nødvendigvis betyr at barnet strever med å følge beskjeder. Noen ganger så er det fordi barnet ikke føler for det eller velger å ikke høre. Dette kan være lært atferd, jeg vet at hvis jeg ikke rydder opp, så gjør mamma det for meg. 

For noen barn så er det imidlertid ikke et valg. De har vansker med å gjøre det de blir bedt om. Det er disse barna denne artikkelen handler om.

Det som er viktig å huske, er at det er måter du kan hjelpe barnet ditt til å bli bedre til å følge beskjeder. I denne artikkelen skal vi se på hvilke tegn du kan se etter og hva som gjør det krevende for barn med ADHD å følge beskjeder.

 

Tegn å se etter 

Når barn har utfordringer med å følge beskjeder, så er resultatet klart: Ting blir ikke gjort. Det er imidlertid ikke alltid så lett å vite om barnet har vansker med å følge beskjeder, det ser jo gjerne se ut som at barnet er uhøflig eller lat. 

Det som gjør det er krevende er at vanskene ikke alltid ser ut til å være knyttet til å følge beskjeder. 

Her er noen tegn å se etter som gjerne opptrer for barn som har vanskeligheter med å følge beskjeder:

Atferd som dette kan selvfølgelig være andre ting enn at barn ikke hører etter eller nekter å følge en beskjed. 

Jeg anbefaler alltid å observere barnet. 

Er barnet for eksempel ofte frustrert, skriv ned i hvilke situasjoner det skjer, hva som har skjedd rett før og hvordan det utarter seg.

3 årsaken til at det å følge beskjeder er krevende for barn med ADHD

Det er ulike grunner til at barn med ADHD gjerne har vansker med å følge beskjeder. Her er tre vanlige eksekutive dysfunksjoner hos barn med ADHD som gjør det krevende for dem.

Arbeidminne

Det kan være arbeidsminne eller vansker med å klare å planlegge oppgaver. Barn som strever med dette har utfordringer med å huske hva du nettopp sa og huske alle de ulike stegene i store eller små oppgaver. 

Ta for eksempel  en enkel beskjed som å “gjøre deg klar for legging”. Det er en enkel oppgave for mange barn, men ikke for alle.

Noen husker og klarer kanskje to steg i oppgaven, pusse tenner og vaske ansiktet, men glemmer resten av rutinen. Andre klarer ikke det heller.

De går kanskje på badet for å pusse tenner, men så kan de glemme de ulike stegene som tannpussen består av (feks ta på tannkrem, pusse foran og bak, høyre og venstre side). Og da er de ferdige med å gjøre seg klar for senga, går de tilbake for å leke fordi de vet ikke hva de ellers skal gjøre. Eller så går de å legger seg uten å gjøre noe for å gjøre seg klar. 

Fokus

En annen årsak til at barn har vansker med å  følge beskjeder er at de ikke er fokusert.  de blir distrahert av TV i bakgrunnen, lukten av middagen eller av sine egne tanker. Dette kan gjøre det vanskelig for dem å i det hele tatt høre beskjeden. 

Prosesseringshastighet

Andre har lav prosesseringshastighet og de trenger rett og slett lang tid for å få gjort det de skal. Det kan derfor se ut som om de ikke gjør det de skal, men i virkeligheten så trenger de bare veldig lang tid. De kan også ha vansker med å lese en skreven beskjed eller med å prosessere beskjeden du har sagt. 

Krevende for alle parter

Når barn ikke følger beskjeder så kan det være frustrerende for alle. Foreldre kan miste tålmodigheten og bli sinte. Barna føler ofte at de er “slemme” og at de alltid havner i trøbbel. De kan også føle at det er noe galt med dem når de ikke klarer de enkleste ting.

Snakk med barnet ditt og fortell at du ser at det å følge beskjeder er vanskelig for han eller henne. Hjelp dem til å føle at noen har utfordringer med det, og at det er helt greit. Sammen så skal dere finne måter å gjøre det enklere på. 

 

Er du forelder til barn med ADHD?

Hver uke publiserer jeg en ny artikkel om ADHD og hvordan vi foreldre kan forstå og støtte barna våre best mulig. Og ikke minst, hvordan vi tar vare på oss selv i en krevende hverdag. 

Klikk på knappen under, så sender jeg artiklene gratis til din e-post hver søndag.

JA, SEND MEG ARTIKLER
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.