Hvorfor det er så viktig å lytte til barnet ditt

Tidligere var jeg usikker, redd og desperat.

Jeg ante ikke hva jeg skulle gjøre for å få slutt på den negative atferden til datteren min og ikke minst, jeg ante ikke hva jeg skulle gjøre for at jenta mi skulle få det bedre.

Jenta som tidligere var en glad, blåøyd jente med den nydeligste latteren du kunne tenke deg, var blitt et eldre barn som var lei seg, som ikke klarte å gå på skolen, som ikke forsto de sosiale kodene blant jevnaldrende. Et barn som følte at hun ikke mestret det som var forventet. En jente som livet hadde blitt for mye for. 

En jente som skjulte vanskene sine. «Hun kan kan jo ikke ha autisme, hun er jo så flott og reflektert jente!». 

Ikke kunne hun ha ADHD heller. Hun hang jo ikke i gardina, slo ikke. 

På nevropsykologisk team så de vanskene, utfordringene. Endelig så noen det jeg så. Det var «atypisk autisme». Altså ikke «typisk».  ADHD og autisme kommer gjerne til uttrykk på andre måter hos jenter enn hos gutter. 

Vi vil så gjerne ha et svar. Vi leter etter oppskriften. Den magiske pillen som gjør at vi bare kan våkne også er det greit. Vi leter etter et klart, enkelt svar på hva jeg kan gjøre for å få slutt på slåingen og skrikingen i dag (helst i går….)! 

Det finnes ingen quick fix. Det er ingen "one size fits all"

Alle barn er forskjellige. Har du sett én med ADHD, har du sett én. Ikke alle. 

Du fortjener veiledning og støtte. Det er nesten ikke mulig å stå med dette alene, og finne ut alene hvordan du best håndterer det. 

Derfor er jeg her, ved din side. Jeg tror på forståelse og aksept, på empati, raushet og optimisme, på positiv tilknytning. Og med det som grunnmur, tror jeg på å hjelpe barnet til å endre atferd. 

Men -

Det beste foreldreeksperten er ikke meg. Ellers psykologen på BUP eller rådgiveren i PPT. 

Den beste foreldreeksperten er barnet ditt. 

  • Lytt til barnet ditt. 
  • Vær nysgjerrig. 
  • Forstå og anerkjenn. 
  • Lytt til magefølelsen din 

La barnet ditt vise deg hva det trenger. Fra de er spedbarn. Lytt med hjertet. Vær villig til å endre og utvikle deg. Og lær å sette pris på prosessen.

En mamma jeg coachet, hadde en sønn på 14 år som ikke fikset skolen. Det gikk skeis. Hun fikk sønnen inn på en alternativ skole. Guttens atferd endret seg, han ble gladere og han gikk på skolen  hver dag uten problemer. 

Mammaen spurte hva som var årsaken. Gutten ga et enkelt svar: «Jeg blir sett, hørt og forstått». 

Så enkelt så vanskelig. Empatisk lytting, positiv tilknytning og involvering fører til mestring, og et barn som ønsker å samarbeide.

Dette er den åttende artikkelen i en serie på 10 bud om hvordan oppdra barn med ADHD.

Er du forelder til barn med ADHD?

Hver uke publiserer jeg en ny artikkel om ADHD og hvordan vi foreldre kan forstå og støtte barna våre best mulig. Og ikke minst, hvordan vi tar vare på oss selv i en krevende hverdag. 

Klikk på knappen under, så sender jeg artiklene gratis til din e-post hver søndag.

JA, SEND MEG ARTIKLER
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.