Hemmeligheten for å lykkes i oppdragelsen av barn med ADHD

Gjør ikke barnet ditt som du sier?
 
Det første jeg spør om når en kunde sier det, er hvordan relasjonen er mellom den voksne og barnet generelt, og i den aktuelle situasjonen. 

Barn har et grunnleggende behov for å føle trygghet og tillit. 

Den viktigste grunnen til at barnet ønsker å samarbeide, er fordi de er glad i deg, de er trygge og ønsker gjøre deg glad. Den eneste måte å ha innflytelse på barnet ditt på er derfor ved å ivareta relasjonen.
 
Og det er  jo en langt hyggeligere måte å oppdra barn på også? Til syvende og sist fikk vi jo ikke barn for å få gråt og krangling, men for den gode relasjonen og dype kjærligheten. 
 
Det er også den nærheten som gjør den tøffe jobben det er å oppdra barn verdt det. 

80/20-regelen

Barnepsykologen Dr. Laura Markham sier at oppdragelse er minst 80 prosent relasjon. De resterende 20 prosentene er støtte og veiledning. 
 
Uten relasjonen er ikke barnet mottakelig for støtte. Har du opplevd at system og planer du prøver ut ikke fungerer? Der har du gjerne grunnen. 
Barn med ADHD trenger struktur, de trenger en god, solid struktur, men den vil ikke fungere uten at grunnmuren er på plass. 
 
Når det er krevende, vil gjerne foreldre ha en oppskrift for å få slutt på den negative atferden. Oppskriften er enkel og krevende på samme tid: 
 
Uansett negativ og utfordrende atferd, ta aldri bort den omsorgsfulle kjærligheten. Selv ikke for et øyeblikk.   
 

Skap et sterkt bånd mellom deg og barnet 

Begynn med det som har størst pay-off effekt, skap et bånd mellom deg og barnet ditt. Det er ikke noen foreldreferdighet eller gode tips og strategier kan veie opp for den nære foreldre-barn relasjonen. 
 
For å oppdra trygge, selvstendige og passe lykkelige mennesker som fungerer godt med de rundt seg, må du starte med å lage et bånd mellom deg og barnet ditt. 
 
Uten  å føle seg anerkjent og akseptert som den man er og uten en grenseløs kjærlighet så er det veldig vanskelig for ethvert menneske å stole på andre, å ta sjanser og eksponere seg selv. Dette er enda viktigere for barn med ADHD fordi de opplever å mislykkes og bli korrigert så mange ganger i løpet av en dag. 
 
Barna våre aksepter vår veiledning og støtte på grunn av hvem og hvordan vi er mot dem.

Positiv tilknytning handler ikke om at barnet skal få gjøre som det vil

Mange tror at positiv tilknytning bare handler om å være snill og grei. "Men jeg må jo sette grenser?! Skal de få lov til å gjøre hva de vil da?» får jeg høre. 

 
Positiv tilknytning er ikke å la barnet gjøre som det selv vil og at de ikke skal ha grenser.
 
Rett og slett å være tilstede for barnet, ikke bare løse problemet og gjøre det som trengs å gjøres. 
 
Så i stedet for at alt er «greit», innebærer det å se på det mennesket vi oppdrar fra et positivt perspektiv, og ikke bare fokusere på alt det negative eller vanskelige rundt.
 
Når dere har et godt bånd, og du er en trygg base for barnet, endrer alt annet seg og oppdragelsen blir lettere. Det betyr ikke at en god relasjon er tilstrekkelig for å oppdra barn med ADHD, men uten den gode relasjonen, så er det ingen annen jobb som vil gjøres skikkelig. 
 
Det kan være frustrerende for barn å lære seg å håndtere ADHD`en sin og de utfordringene som kommer med det. De føler seg ofte mislykket og har dårlig selvfølelse. De er gjerne fullt klar over det når de har gjort noe de ikke burde.
 
Relasjonen er imidlertid det som gjør at det kommer til å fungere. En god relasjon med trygghet og tillit, forteller barnet at det er ok å være dem selv, det er greit å rote det til, det er greit å prøve, det er greit å feile. Så lenge vi fortsetter å lære og prøve, så vil vi lykkes. Barnet er trygg på at vi er der uansett hva som skjer. 
 
Når barna våre stoler å oss, så vet de at vi gjør det beste for dem. 
 
Er du trygg og forutsigbar, vil barnet komme til deg hver gang når noe er vanskelig. Når barnet har slått seg, er han ikke i tvil om at han får trøst hos deg. Når hun er usikker på om noe er greit eller ikke, så skal du gi det riktige svaret ved måten du oppfører deg på. Da kan barnet leke med andre og komme til deg når noe i leken ikke har gått som det skal, når noe har vært dumt på skolen, eller hun drakk alkohol på festen og gjorde noe hun angrer på. 
 
Tenker barnet (eller ungdommen) på deg som den trygge basen det alltid er mulig å komme tilbake til, vil det være til hjelp helt til den dagen han eller hun flytter hjemmefra, og selv etter det

En god relasjon fører til: 

  • De blir trygge og får tillit 
  • Stoler på at det er greit å være seg selv 
  • greit å gjøre feil
  • god selvfølelse
  • de samarbeider 
Vær bevisst på at ikke den korte perioden med utfordringer får ødelegge. Barneoppdragelse er langtidsarbeid. Det tar år. Du får neppe de resultatene du ønsker deg med en gang, men stol på at du får det på lang sikt.Og den tiden har vi. Det gjør ingenting om det går galt innimellom, bare det ikke går galt så ofte. 
 
 
 

Er du forelder til barn med ADHD?

Hver uke publiserer jeg en ny artikkel om ADHD og hvordan vi foreldre kan forstå og støtte barna våre best mulig. Og ikke minst, hvordan vi tar vare på oss selv i en krevende hverdag. 

Klikk på knappen under, så sender jeg artiklene gratis til din e-post hver søndag.

JA, SEND MEG ARTIKLER
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.