Rekk opp hånda om du vet noen som har blitt mobbet

Uncategorized Apr 16, 2016

Jeg er en jente på 9 år og heter "Anne". Jeg hater mobbing. Det er galt for de nye på skolen kan lære det, og det sårer andre. Det er merket for livet når man blir mobbet. Jeg synes at hvis man blir mobbet så har man ikke hjerne. Man får ikke venner av å mobbe.
Hvordan mobber man: Man mobber med:​ blikk, overhøre, erting, og stygge ord. som for eksempel at man er stygg, rar, holder på med kjedelige hobbyer, og jeg skal drepe deg, og skrive stygge ting på do!

De voksne må også hjelpe barna å si ifra til ditt eget barn og andres barn sån at de skal få slutte å være mobbet. Alle voksne må reagere når de ser og hører om det.​ Jeg håper at alle hjelper til med mobbing og ikke bare går forbi ​når man ser det.​

Jeg er så glad i den teksten her (sånn helt objetivt:-)). Jeg liker den fordi den kort og greit tar opp de fire viktigste momentene ved mobbing. 1. Det ødelegger barnet som blir mobbet. 2. Den som mobber har det ikke bra. 3. Vårt ansvar som voksne og 4. Andre barns ansvar. 

"Mobbing sårer andre. Mobbing gjør at du blir merket for livet".9-åringen sier egentlig at mobbing ødelegger selvfølelsen din. Og hun har jammen helt rett. Selvfølelse  er noe annet enn selvtillit. Mens selvtillit handler om hva vi presterer, handler selvfølelse om hvordan vi føler oss. Hvor verdifulle vi føler oss som mennesker. God selvfølelse gir glade, trygge og omtenksomme barn. "Er du mobbet, blir du merket for livet". Du begynner å tvile på deg selv. Du blir utrygg og usikker. Du tror at alle andre er bedre enn deg, Du snakker nedsettende om deg selv. 

Dårlig selvfølelse kan føre til angst og depresjon, som igjen barna eller ungdommen kan døyve med spiseforstyrrelser og/eller selvskading. Og hvem er mobberne? Ofte er det barn som har blitt mobbet selv, eller av annen grunn har dårlig selvfølelse. Barn som har det dårlig inni seg og føler seg mindreverdig, begynner å mobbe fordi det vil få dem til å føle seg bedre selv. 

I forrige innlegg skrev jeg om voksnes ansvar for å få slutt på mobbingen. Det kan ikke sies mange nok ganger. Det viktigste vi kan gi våre barn er god selvfølelse!​ Vi som voksne har plikt til, og det burde falle oss naturlig, å la barna høre igjen og igjen, hvor flotte og verdifulle de er! Den gode nyheten er at en lav selvfølelse kan trenes opp, både hos barn og voksne. Dårlig selvfølelse kan få fatale konsekvenser, i verste fall slik som vi så natt til nyttårsaften. Det går heldigvis sjelden så langt, men som det ble sagt av 9-åringen: Det setter merker for livet. Hvordan både barn og voksne kan trene opp selvfølelsen, kommer jeg tilbake til senere!

 

Er du forelder til barn med ADHD?

Hver uke publiserer jeg en ny artikkel om ADHD og hvordan vi foreldre kan forstå og støtte barna våre best mulig. Og ikke minst, hvordan vi tar vare på oss selv i en krevende hverdag. 

Klikk på knappen under, så sender jeg artiklene gratis til din e-post hver søndag.

JA, SEND MEG ARTIKLER
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.