5 tips til alenetid i en travel hverdag

gode relasjoner Jul 22, 2018

Siste ukes blogginnlegg omhandlet hvor viktig alenetid med hvert enkelt barn er for relasjonen og for at barna skal føle tilhørighet og trygghet.
Min erfaring er at foreldrene forstår hvorfor det er viktig, men de strevet med å få tid i en ellers travel hverdag.

Alenetid er et av de mest virkningsfulle strategiene du kan gjøre for å raskt oppleve en endring hjemme. Jeg vil derfor gi deg 5 tips til hvordan du kan få tid til alenetid.

5 tips for å legge inn alenetid

1. Stjel tid

Ta en vurdering på hva du gjør som er viktig og må prioriteres og hva som ikke er så viktig. Hvor i hverdagen kan du stjele litt tid? Vil det være verdens undergang hvis du ikke bretter de klærne akkurat nå? eller sjekker mail, eller se på TV? Neppe. I stedet, stjel av den tiden og bruk 10 minutter på å spille et videospill som sønnen din liker! For barn finnes det ikke noe bedre i hele verden enn å ha det morsomt med oss foreldre, og du vil få 10 ganger så mye igjen for de 10 minuttene du brukte på videospillet.

2. Lag noe "ekstraordinært" av det ordinære 

Tenk på aktiviteter som du allerede gjør med barnet ditt. Hvordan kan du gjøre de aktiviteten til noe ekstraorinært? Du legger antakelig allerede barnet ditt om kvelden, juster litt slik at det blir en 10 minutters "spesiell tid" for å snakke om dagen, synge en sang hun liker, lese en bok osv. Dette er tid du allerede bruker på å legge henne, så du bare kaller det noe nytt, slik at det føles ekstraordinært. Den følelsen av at dette ikke er vanlig, gjør en stor forskjell.

3. Vekk litt tidligere

Vekk litt tidligere slik at du kan ligge i senga sammen med henne og kose dere noen få minutter før dere må stå opp. Snakk om dagen som kommer, syng en sang, les en kort bok, fortell en vits, noe hun liker å gjøre! Du tar rett og slett den vanlige vekkerutinen og gjør den til noe spesielt! Husk at du benevner tiden dere har sammen slik at hun føler at du lager en spesiell tid for henne. "Jeg liker så godt å ha litt alenetid med deg om morgenen før vi starter dagen"!

4. Badestunden

Hvis du har små barn, bruk tiden i badekaret! Ta frem endene og de andre badelekene og lek i vannet. Kanskje dere kan synge noen sanger eller spille musikk mens han bader? 

5. Bilturen 

Når dere kjører hjem fra fotballen, skru av radioen og snakk sammen. Få barnet ditt til å åpne seg opp, unngå å stille spørsmål som kan besvares med ja og nei og motstå fristelsen med å forhøre dem om skoledagen. Hvis du har en tenåring (eller nesten tenåring) som ikke så lett åpner seg, så står du for pratingen. Del detaljer om din dag, del følelsene dine, la henne vite at du er der for henne. Kjøreturer kan være magiske pratestunder! Både fordi at vi ikke kommer noe sted, vi sitter jo der i bilen sammen, og fordi vi ikke kan se på hverandre. Noe som gjerne gjør det lettere å prate.

Det kommer an på hva du kaller det

Finn alltid en mulighet til å gjøre det ordniære ekstraårdinært. Det som er hemeligheten er hva du kaller det. Før du går inn for å legge henne, si at nå er det tid for «alenetiden» vår, eller «kvalitetstiden» vår eller hva dere nå velger å kalle det i din familie. Når dere er ferdig, så s hvor mye du likte å ha denne tiden sammen med henne og at du gleder deg til i morgen (eller onsdag) når dere skal ha det igjen.

Foreslå at barnet (eller tenåringen) lager en lite med hva hun ønsker å gjøre i alenetiden.

Få mindre dårlig atferd med alenetid

Husk at det er en direkte sammenheng mellom den tiden du investerer i dette og barnets atferd. Alenetid fører til tilhørighet, noe som igjen fører til positiv, produktiv atfed. Uten vår positive oppmerksomhet så fremtvinger de gjerne vår oppmerksomhet gjennom negativ atferd. Så etterhvert når du er konsekvent på alenetiden så vil du se at den oppmerksomhetssøkende atferden blir mindre. Noe som igjen betyr at du trenger å bruke mindre tid i løpet av dagen på å irritere deg over frustrerende dårlig atferd.

Om du er i tvil, bare prøv en uke og opplev de positive resultatene!

Er du forelder til barn med ADHD?

Hver uke publiserer jeg en ny artikkel om ADHD og hvordan vi foreldre kan forstå og støtte barna våre best mulig. Og ikke minst, hvordan vi tar vare på oss selv i en krevende hverdag. 

Klikk på knappen under, så sender jeg artiklene gratis til din e-post hver søndag.

JA, SEND MEG ARTIKLER
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.